Kuinka nykytaide näkyy kaduilla?

Nykytaide on tehnyt tuloaan paitsi taidegallerioihin myös kaduille. Yksi nykytaiteen trendeistä onkin taiteen levittäminen osaksi ympäristöä. Taide ei siis enää ole vain jotakin sellaista, jota mennään katsomaan taidegallerioihin. Sen sijaan taidetta voidaan nähdä joka puolella ja myös tavalliset ihmiset voidaan kutsua mukaan taiteen tekemiseen. Nykytaide näkyy etenkin uusilla asuinalueilla suuremmissa kaupungeissa. Nykytaiteen muotoja ovat esimerkiksi erilaiset graffitit ja talojen seiniin maalatut valtavat muraalit. Toisaalta taidetta voivat olla myös erilaiset rakennetut elementit. Nykytaide ei välttämättä ole pysyvää, vaan se voi olla myös väliaikaista. Tästä esimerkkinä ovat monet rakennustyömaiden aitoihin tilatut graffitit ja maalaukset. Taiteen tehtävänä on tuoda piristystä arjen keskelle sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Taide kaikkien ulottuville

Vuosisatojen ajan taide on ollut jotakin, joka on suunnattu lähinnä varakkaammalle yhteiskuntaluokalle. Taide on ollut suljettuna museoihin ja taidegallerioihin, mutta nykytaide haluaa toimia toisin. Nykytaidetta asetetaan usein näkyvälle paikalle arkisiin ympäristöihin, jotta kuka tahansa voi päästä ihailemaan sitä. Esimerkiksi Kotkassa taiteilijat ovat tehneet taideinstallaatioita vanhoista autoista ja asettaneet niitä kadun varteen katseenvangitsijoiksi. Tampereella puolestaan taidelukiolaiset pääsivät koristelemaan Hämeensillan remontin ajaksi pystytetyn aidan. Näin tylsä aita sai huomattavasti pirteämmän ilmeen ja taide tuotiin kaiken kansan nähtäville. Toisinaan taide onkin vain väliaikaista. Taideinstallaationa toimiva auto tuskin nököttää Kotkassa vuosikymmeniä ja Hämeensillan remontin valmistuttua aitakin puretaan. Taiteen ei aina tarvitse olla pysyvää ollakseen merkityksellistä ja tuottaakseen iloa katselijoilleen.

Pysyviäkin installaatioita ja nykytaideprojekteja toki löytyy kaupunkien kaduilta. Yksi parhaista esimerkeistä löytyy sekin Tampereelta, jossa muutama vuosi sitten valmistuneen rantaväylän tunnelin suuaukoilta löytyvät ilmanvaihtoputket toteutettiin taideprojekteina. Kaksi valtavaa putkea maalattiin eri värein ja kuvioin. Toisella sisäänkäynnillä oleva putki on maalattu punaisen ja oranssin värein ja on nimeltään Tuli. Toisella puolella taas vastaava putki tehtiin sinisen sävyillä ja se sai nimekseen Vesi. Putkien tehtävänä on siis varmistaa tunnelin ilmanvaihto, mutta samalla ne toimivat nykytaideteoksina piristäen autoilijoiden päivää. Taide voi siis olla myös käytännöllistä. Toinenkin esimerkki Tampereelta löytyy. Tesoman asuinalueen uusiin kerrostaloihin on maalattu valtava muraali, joka esittää Fingerpori-sarjakuvan hahmoja. Laadukkaasti toteutetusta muraalista onkin tullut yksi kaupungin valokuvatuimmista paikoista.

Miksi nykytaiteen pitää näkyä?

Toisinaan nykytaide kerää myös kriittisiä kommentteja. Etenkin julkisen rahan laittaminen taiteeseen on aihe, joka herättää keskustelua sekä puolesta että vastaan. Miksi nykytaiteen tai taiteen ylipäätään pitäisi näkyä kaduilla? Yksi syy on tasa-arvo. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla mahdollisuus tutustua taiteeseen ja nähdä sitä ympärillään. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kiertää taidemuseoita, joten on hyvä, että taide tuodaan sinne, missä ihmiset itse liikkuvat. Taide piristää päivää ja saattaa herättää erilaisia ajatuksia katsojassaan. Siksi on hienoa, että nuoret nykytaiteilijat tuovat teoksiaan kirjaimellisesti päivänvaloon. Toisinaan nykytaiteen tehtävänä voi olla vain ympäristön koristelu ja elävöittäminen, mikä on sekin jo itsessään hieno asia. Kaupungeissa kyllä riittää harmaata betoniseinää, jota mielellään saakin vähän piristää.

Toinen syy tuoda juuri nykytaidetta kaduille on se, että ihmisille nykytaide ei välttämättä ole niin tuttua kuin klassinen taide vuosisatojen takaa. Lähes jokainen tunnistaa Gallen-Kallelan kuuluisimmat teokset, koska niistä on kuvia koulukirjoissa sekä taidetta käsittelevissä artikkeleissa ja julkaisuissa. Nykytaide sen sijaan on tuntematonta ja toisinaan siitä liikkuu myös huhuja, jotka eivät pidä paikkaansa. Arvostelijat usein toteavat, etteivät nykytaideteokset ole yksinkertaisuutensa vuoksi mitään oikeaa taidetta. Nykytaidetta on kuitenkin monenlaista, sekä yksinkertaista että monimutkaista, joten on hyvä, jos mahdollisimman moni pääsisi elämässään aidosti tutustumaan nykytaiteen teoksiin ja muodostamaan siten oman mielipiteensä asiasta. Nykytaiteen tuominen katukuvaan tekeekin nykytaidetta tunnetuksi tavallisten, taidetta tuntemattomien ihmisten keskuudessa.